Dlaczego mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?

Popularność kawy na świecie jest bardzo duża, ale znaczna część osób regularnie pijących ten napój, spożywa go w formie zawierającej różne dodatki. Do kawy można dodawać na przykład przyprawy, ale także można być kawę z mlekiem, co jest bardzo popularne. Mleko jest świetnym dodatkiem do kawy i pasuje do tego napoju z kilku powodów. Przede wszystkim skutecznie wpływa na smak kawy, a także nadaje się do zastąpienia białego cukru, który wprowadza do kawy słodycz. W mleku zawarty jest naturalny cukier mleczny, czyli laktoza, która skutecznie wprowadza słodki posmak do mleka. Jest to jednak nieco inna forma słodyczy, niż po posłodzeniu zwykłym cukrem, a wiele osób preferuje właśnie ten charakterystyczny mleczny posmak.

Kawa z mlekiem, a wyrazistość smaku

Dodanie do kawy mleka pełni jeszcze jedną funkcję. W mleku zawarty jest naturalny tłuszcz, a to sprawia, że kawa nabiera charakterystycznego mniej surowego smaku. Zwykła kawa, nawet z przyprawami lub cukrem ma zupełnie inny posmak niż kawa z mlekiem. Dzieje się tak z tego powodu, że tłuszcz zawarty w mleku jest nośnikiem smaku, który pozytywnie wpływa na odczuwanie smaków przez kubki smakowe. Pozwala to na o wiele bardziej intensywne odczuwanie słodyczy, pomimo że samego cukru zawartego w mleku może być relatywnie mało. Ponadto wytrawny smak kawy staje się bardziej uwypuklony oraz lepiej balansuje się ze wszelkimi dodatkami, takimi jak na przykład cynamon.

Naturalną dedukcją jest więc stwierdzenie, że chcąc uzyskać bardziej charakterystyczny smak, warto dodać do kawy mleka, a im bardziej tłuste będzie, tym lepiej. Faktycznie tak się dzieje i dlatego równie dobrze do kawy pasuje tłusta śmietana, która jest jeszcze bardziej wyrazista. Nie chcąc jednak dodawać śmietany, można pic kawę z mlekiem o zawartości przynajmniej 2% tłuszczu, choć o wiele lepszy rozwiązaniem będzie mleko o zawartości ponad 3%. Pozwoli ono na idealne zbalansowanie się smaku kawy i samego mleka oraz cukru w nim zawartego.